Sample Practice Test for CNA 1 to 10

Practice CNA Test » Questions and answers 1-10

The CNA sample practice test lets you know how well you are prepared for your certification examination. Passing these exams with a high score is very important, as the pass mark in most of the states is about 80 percent and a similar score would be needed for passing the CNA skills test. So if you are serious about becoming a CNA, you should make sure that you have studied your course material very thoroughly. After completing one test, you should revise your course content and try to answer more such practice test questions. This will help you answer the questions in your written exams more confidently.

  1. A certified nursing assistant or a nurse aide should wear gloves for which of the following procedures:
    1. Feeding a patient
    2. Ambulating a patient
    3. Bathing a patient
    4. Handling the urinary drainage bag of a patient

    Answer: d

  2. A patient has liver cirrhosis, is in his last stage and is expected to die after a few days. The nurse aide should concentrate on:
    1. Making the patient as comfortable as possible
    2. Empathizing with the patient
    3. Leaving the patient alone so that he can have some time for himself
    4. Making sure that the daily care of the patient is taken in a perfect manner

    Answer: a

  3. When an aide has to help a patient to walk, a transfer belt is used. This belt is usually:
    1. Used by the nursing assistant in order to position a patient in a wheelchair
    2. Worn by the nursing assistant around the waist so that the patient can take support of the assistant
    3. Worn by the patient so that the nursing assistant can help the patient to stand and then removed
    4. Worn by the patients so that the nursing assistant can hold them and support them

    Answer: d

  4. The certified nursing assistant should take care of patients who are bedridden. These patients:
    1. Have low immunity and hence a greater risk of developing infections
    2. Are prone to getting bed sores as their movement is restricted
    3. Are very likely to have stiffness in joints and hence need exercises
    4. Should be paid more attention as they are bedridden

    Answer: b

  5. A patient suffering from diabetes shows symptoms of hypoglycemia. These symptoms include:
    1. Poor concentration
    2. Tremor
    3. Hunger
    4. All the above

    Answer: b

  6. When a nursing assistant provides foot care to a patient, care must be taken to:
    1. Check if the skin of the feet is broken
    2. Scrub the feet and give them a good massage
    3. Wash the feet with warm water twice a day
    4. Apply moisturizer to the feet, including the toes

    Answer: a

  7. The nurse has given instructions to a CNA to take care that a patient should not develop dehydration. A nursing assistant should
    1. Give the patient ample fluids every now and then, irrespective of the fact that the patient is awake or sleeping
    2. Give fluids that have lots of salt and sugar content to prevent dehydration
    3. Keep checking for signs of dehydration and give fluids accordingly
    4. Make sure to give plenty of fluids when the patient is awake

    Answer: d

  8. A nursing assistant is asked to collect 20 units of urine sample. The correct measure for this would be:
    1. Cup
    2. oz
    3. cc
    4. quart

    Answer: c

  9. Perineal care means:
    1. Giving bed bath to the patients
    2. Helping the patients to walk
    3. Giving daily exercises to the patients
    4. Cleaning the genital and rectal areas of the body

    Answer: d

  10. A patient who is supposed to stay in a hospital for many days, asks the nursing assistant the date several times a day. The nursing assistant should:
    1. Tell the date and request the patient not to ask it again
    2. Pretend as if he or she has not heard the question
    3. Answer the question politely
    4. Point to the calendar and show the date

    Answer: c

Before you start attempting these questions, make sure that you have revised your course content well. Although these questions may not be repeated, it will give you an idea of how the actual paper will look like. The sample paper given above is meant for you to practice. After you guess the answer of each question, check if you have answered the question correctly. After solving all the questions, do not forget to see how many questions you were able to answer correctly. You can go through our other pages in order to practice more for the CNA written test.